Новини


ОЧАКВАНИЯ ЗА БУМ НА ИМОТНИЯ ПАЗАР ПОД ТЕПЕТАТА

ОЧАКВАНИЯ ЗА БУМ НА ИМОТНИЯ ПАЗАР ПОД ТЕПЕТАТА

ОЧАКВАНИЯ ЗА БУМ НА ИМОТНИЯ ПАЗАР ПОД ТЕПЕТАТА

От началото на тази година на имотния пазар цари оживлени.Покачва се търсенето, растат сделките, скъсява се срокът от старта, до тяхната крайна реализация. Стартира изграждането на няколко големи жилищни комплекса, както и на няколко нови предприятия с чужди инвестиции в Тракия икономическа зона. Появи се инвестиционен интерес към града и от страна на големи италиански компании, които в най-скоро време ще заявят официално своите намерения.
В момента се наблюдава покачване на сделките с имоти, но анализаторите очакват истински бум в началото на следващата година, когато на пазара ще излязат новите проекти, които отсега дават заявка да отговорят по-добре на нуждите на клиентите. Очаква се те да отключат още по-сериозна вълна от покупки.
За първи път от 6-7 години насам на пазара се завърнаха и покупките на зелено. Техният дял все още се движи в рамките на скромните около 15%, но и те правят нишата активна.
Купувачите на такива имоти продължават да бъдат предпазливи и не хвърлят парите си на вятъра. Предварително проучват възможностите на строителните компании, обвързаността на обектите със срокове, вида на материалите и качеството на изпълнението. И отново за първи път от почти десетилетие пловдивският имотен пазар усети липсата на ново, изцяло завършено, качествено строителство.
Има много обекти в строеж, но напълно готови с акт 16 се намират рядко. Изкупиха се почти всички „застояли" от преди няколко години поради кризата готови жилища и в момента пазарът се озърта за нови попълнения.
Купувачите вече заявяват много по-сериозни изисквания към новите си домове и рядко правят компромиси. Освен доброто разположение и разпределение на жилищата, те все по-често се интересуват от социалната среда, сигурността и спокойствието, както и от развитието на района, близостта на търговски обекти, училища, детски градини и наличие на добър транспорт. Преобладаващата част от сделките са с пари в брой, но не липсват и такива с кредит. Към тях най-често пристъпват млади семейства с добри доходи, които не разполагат с необходимите средства, но бързат да реализират мечтата си за дом сега, когато се смята, че
нивата са все още изгодни. Най-популярната алтернатива за българина, която би му носила доходност е покупката на недвижим имот. Затова от началото на тази година експертите отчитат засилено търсене на имоти с цел отдаване под наем - около 20% от всички реализирани сделки. Подобна сделка според анализаторите би могла да носи в момента средна годишна доходност между 3 и 6 на сто, в зависимост от локацията и вида на имота и е по-добро решение от това, да държим парите си на влог.Нашите промоции