Новини


ПАРАДОКС: Ремонтираните панелки в Пловдив по-скъпи от Новото строителство

ПАРАДОКС: Ремонтираните панелки в Пловдив по-скъпи от Новото строителство

ПАРАДОКС: Ремонтираните панелки в Пловдив по-скъпи от Новото строителство

Доста странна изглежда картината на имотния пазар в Пловдив според оферираните в момента двустайни жилища за продажба. Дори беглият поглед върху този най-търгуван отрязък от предлагани за продажба жилища, отчита драстични разлики в цените на вторичния пазар и на новото строителство.
В кв. „Въстанически" например едновременно се предлагат апартамент 60 кв. м в новоизградена малка сграда до Районното управление на МВР на цена 556.66 евро/кв. м и 50 кв. м панел до Била, след основен ремонт за 612 евро/кв. м. Не говорим за апартаменти в строеж в същия квартал, които могат да се закупят и за 380 евро/кв. м.
При това те се предлагат с топлоизолация, добра PVC дограма и други съвременни материали, които увеличават не само енергоефективността на жилищата, но и за продължителен период от време значително намаляват тяхната поддръжка. И това не са случайно попаднали на пазара единични предложения.
Във „Въстанически" се предлагат за продажба двустаен панел до „Камела" на цена 501.53 евро/кв. м и ново луксозно напълно обзаведено тухлено жилище (3 ет. и със същата квадратура) на цена 553 евро/кв. м. В тази бъркотия от цени се намесва и ново тухлено жилище от 70 кв. м до Била на цена 642.85 евро/кв. м, и то пред акт 16.
Нелогичното офериране на жилищата за продажба обаче не е само в този квартал. В кв. „Смирненски" например се продава 58 кв. м панел на 5 етаж - саниран и с частично сменена дограма за 500 евро/на кв. м и 73 кв. м тухлено ново Нелогичното офериране на жилищата за продажба обаче не е само в този квартал. В кв. „Смирненски" например се продава 58 кв. м панел на 5 етаж - саниран и с частично сменена дограма за 500 евро/на кв. м и 73 кв. м тухлено ново жилище до МОЛ Пловдив, на предпочитан от пазара етаж на цена 465.75 евро/кв.м.
В квартал " Тракия" нещата не стоят по-различно. Панелна гарсониера в близост до училище " Черноризец Храбър", след ремонт например се продава на цени от 612 евро/кв.м, докато ново двустайно жилище във вече изградената сграда при това директно от строителя, може да се закупи на цена 440.62 евро/кв. м. Обзаведен панел със сменена дограма до магазин „Пени" пък се предлага за 565.51 евро/кв. м. В същото време всеки може да стане собственик на новоизграждащи се жилища в квартала за 396 евро/кв. м.
Разбираемо най-малко панели за продажба има в Централна градска част. Затова пък масово нови жилища и в тази престижна локация се предлагат не на шпакловка и замазка, а с напълно оборудвани бани, подови настилки и дори с боядисани вътрешни стени. При това, някои от тях на доста приемливи за този сегмент цени.
Така например довършено до този етап жилище в нова сграда до Военна болница се предлага за 693 евро/кв. м, а подобно старо тухлено жилище с почти същата локация и с подобрения след ремонт се продава само за 385.57 евро/ кв. м. Разбира се, офертите за напълно обзаведени тухлени жилища до Зравната каса са доста по-високи - около 800-900 евро/кв. м, но в случая все пак определящ фактор е местоположението на имота.

Кв. „Кършияка" също не е пощаден от еуфорично настроени собственици на панели, които искат да се отърват от тях. Пример за това са две оферти за двустайни напълно обзаведени жилища с еднаква квадратура на добри етажи, като тухленото се продава на цена 546.15 евро/ кв.м, а панелът гони 585.22 евро/кв. м. Друг подобен, до хотел Ленинград, след частичен ремонт се предлага на достолепните 529.68 евро/кв. м. При това само за няколко дни тази оферта е набрала 2133 посещения.

Логиката на пазара се движи от логичното мислене на купувачите. Те са тези, които формират крайните продажни цени в определен момент. Какъв обаче е изводът от това в момента? Панелът - амортизиран от времето, охулван и уж недолюбван все още има своите поддръжници. Единствената основна причина за това е чистата му квадратура.
Само че струва ли си за 3 или 4 кв. м в повече да се сдобиеш с едно остаряло и плачещо за ремонт жилище, което във времето ще погълне повече средства от спестените няколкото квадратни метра ново строителство. Жилищата са като новата и старата кола - едната струва много по-скъпо, но не изисква поддръжка, а другата - обратното. Покупката както на собствено жилище, така и на кола обаче си е индивидуално решение на всеки.

 Нашите промоции