ПАРАДОКС: Ремонтираните панелки в Пловдив по-скъпи от Новото строителство

Категория Новини

Доста странна изглежда картината на имотния пазар в Пловдив според оферираните в момента двустайни жилища за продажба. Дори беглият поглед върху този най-търгуван отрязък от предлагани за продажба жилища, отчита драстични разлики в цените на вторичния пазар и на новото строителство.
В кв. „Въстанически" например едновременно се предлагат апартамент 60 кв. м в новоизградена малка сграда до Районното управление на МВР на цена 556.66 евро/кв. м и 50 кв. м панел до Била, след основен ремонт за 612 евро/кв. м. Не говорим за апартаменти в строеж в същия квартал, които могат да се закупят и за 380 евро/кв. м.
При това те се предлагат с топлоизолация, добра PVC дограма и други съвременни материали, които увеличават не само енергоефективността на жилищата, но и за продължителен период от време значително намаляват тяхната поддръжка. И това не са случайно попаднали на пазара единични предложения.
Във „Въстанически" се предлагат за продажба двустаен панел до „Камела" на цена 501.53 евро/кв. м и ново луксозно напълно обзаведено тухлено жилище (3 ет. и със същата квадратура) на цена 553 евро/кв. м. В тази бъркотия от цени се намесва и ново тухлено жилище от 70 кв. м до Била на цена 642.85 евро/кв. м, и то пред акт 16.
Нелогичното офериране на жилищата за продажба обаче не е само в този квартал. В кв. „Смирненски" например се продава 58 кв. м панел на 5 етаж - саниран и с частично сменена дограма за 500 евро/на кв. м и 73 кв. м тухлено ново Нелогичното офериране на жилищата за продажба обаче не е само в този квартал. В кв. „Смирненски" например се продава 58 кв. м панел на 5 етаж - саниран и с частично сменена дограма за 500 евро/на кв. м и 73 кв. м тухлено ново жилище до МОЛ Пловдив, на предпочитан от пазара етаж на цена 465.75 евро/кв.м.
В квартал " Тракия" нещата не стоят по-различно. Панелна гарсониера в близост до училище " Черноризец Храбър", след ремонт например се продава на цени от 612 евро/кв.м, докато ново двустайно жилище във вече изградената сграда при това директно от строителя, може да се закупи на цена 440.62 евро/кв. м. Обзаведен панел със сменена дограма до магазин „Пени" пък се предлага за 565.51 евро/кв. м. В същото време всеки може да стане собственик на новоизграждащи се жилища в квартала за 396 евро/кв. м.
Разбираемо най-малко панели за продажба има в Централна градска част. Затова пък масово нови жилища и в тази престижна локация се предлагат не на шпакловка и замазка, а с напълно оборудвани бани, подови настилки и дори с боядисани вътрешни стени. При това, някои от тях на доста приемливи за този сегмент цени.
Така например довършено до този етап жилище в нова сграда до Военна болница се предлага за 693 евро/кв. м, а подобно старо тухлено жилище с почти същата локация и с подобрения след ремонт се продава само за 385.57 евро/ кв. м. Разбира се, офертите за напълно обзаведени тухлени жилища до Зравната каса са доста по-високи - около 800-900 евро/кв. м, но в случая все пак определящ фактор е местоположението на имота.

Кв. „Кършияка" също не е пощаден от еуфорично настроени собственици на панели, които искат да се отърват от тях. Пример за това са две оферти за двустайни напълно обзаведени жилища с еднаква квадратура на добри етажи, като тухленото се продава на цена 546.15 евро/ кв.м, а панелът гони 585.22 евро/кв. м. Друг подобен, до хотел Ленинград, след частичен ремонт се предлага на достолепните 529.68 евро/кв. м. При това само за няколко дни тази оферта е набрала 2133 посещения.

Логиката на пазара се движи от логичното мислене на купувачите. Те са тези, които формират крайните продажни цени в определен момент. Какъв обаче е изводът от това в момента? Панелът - амортизиран от времето, охулван и уж недолюбван все още има своите поддръжници. Единствената основна причина за това е чистата му квадратура.
Само че струва ли си за 3 или 4 кв. м в повече да се сдобиеш с едно остаряло и плачещо за ремонт жилище, което във времето ще погълне повече средства от спестените няколкото квадратни метра ново строителство. Жилищата са като новата и старата кола - едната струва много по-скъпо, но не изисква поддръжка, а другата - обратното. Покупката както на собствено жилище, така и на кола обаче си е индивидуално решение на всеки.

 

Още публикации от блогът


Здравословен ръст в пазара на имоти

Категория: Новини

Засилва се интересът към жилища от средния ценови клас, както и към луксозните къщи в Пловдив!  Ръстът на сделките с недвижими имоти в големите градове е тенденция от няколко месеца и показва признаци на устойчивост. Спадът на цените спря и много от купувачите, които...

Още...

ОЧАКВАНИЯ ЗА БУМ НА ИМОТНИЯ ПАЗАР ПОД ТЕПЕТАТА

Категория: Новини

От началото на тази година на имотния пазар цари оживлени.Покачва се търсенето, растат сделките, скъсява се срокът от старта, до тяхната крайна реализация. Стартира изграждането на няколко големи жилищни комплекса, както и на няколко нови предприятия с чужди инвестиции...

Още...

Защо да ползвате брокер при продажбата на имот

Категория: Новини

Не малка част от продавачите на недвижими имоти предпочитат сами да търсят купувач на жилището или къщата, която притежават. Най-честата причина, поради която не желаят да ползват посреднически услуги, е желанието им да спестят от комисионната на брокера. В...

Още...

ПРЕПОРЪЧАНО
ОТ НАС!
Брокерите, работещи в Кондор Недвижими Имоти, могат да Ви предложат уникални и нови оферти, на преференциални или намалени цени, които отговарят на Вашите изисквания. Фирмата ни работи с изявени строители, доказали се в годините с качеството на сградите си! Вижте списък с препоръчаните от нас оферти тук!
ЛУКС
ИМОТИ!
Усетете магията на луксозния имот който ще намерите в тази рубрика, оставете на децата си красиво наследство, нека те растат в лукс и комфорт защото винаги красивото е оценено. Тук ще намерите и бизнес имоти от които лъха не само лукс а стабилност и просперитет. Осигурете на Вашия бизнес шанса за едно ново и успешно начало.
инвестиционни
оферти!
Опитът, натрупан от нашите консултанти, ще Ви помогне в намирането на перфектният за Вас инвестиционен имот, отговарящ на бизнес плановете Ви. Контактите, които имаме с фиансовите институции, могат да Ви помогнат да направите нов бизнес или да разширите съществуващия си, както и да намерите изгоден вариант да инвестирате средствата си.